Op 14 november, tijdens Vakbeurs Recycling, heeft Erik Hoven namens SVMS een presentatie gegeven over de gunningstool voor circulaire sloopprojecten. Deze tool heeft tot doel om circulariteit te integreren in aanbestedingen en gunningen binnen de sloopsector. Hoewel circulair slopen steeds vaker voorkomt, ontbreekt het aan duidelijke richtlijnen en eenduidige criteria voor het beoordelen van circulariteit bij aanbestedingen. De gunningstool moet helpen bij het eenduidig en objectief vergelijken van inschrijvingen op basis van circulariteit.
De meeste aanwezigen in het Kennistheater staan positief tegenover de gunningstool. Een levendige discussie ontstond naar aanleiding van de vraag of bijvoorbeeld hergebruik van deuren deel zou moeten uitmaken van de tool. Erik Hoven geeft aan dat dit producthergebruik weliswaar een kenmerkend voorbeeld is van circulair slopen, maar dat de afzet van hergebruikte deuren erg beperkt is. Veel instemming was er over de vraag of de stoffen die reeds volgens wetgeving apart gehouden moeten worden ook in de tool opgenomen moeten worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om vlakglas en gips. Erik Hoven lichtte toe dat het belangrijk is om deze stoffen wel op te nemen omdat in de praktijk door niet-gecertificeerde slopers dit materiaal niet altijd apart wordt afgevoerd. Daardoor raken andere stromen zoals puingranulaat verontreinigd. De gunningstool zal eind 2024 klaar zijn en begin 2025 zal er in de praktijk mee worden proefgedraaid.
Na de presentatie van Erik Hoven volgde een bevlogen pleidooi van onafhankelijk CCvD-voorzitter Jan van Belzen over het belang van koplopers die circulair slopen. Ook lichtte hij het succes toe van de Verificatieregeling circulair sloopproject. Op een feestelijke wijze zijn daarna twee Verificatieverklaringen circulair sloopproject uitgereikt aan Sloopwerken Limburg en Van Vliet Sloopwerken.