In opdracht van Ooijevaar voert Foekens Sloopcombinatie de circulaire renovatiesloop uit van de MBO ROC Hilversum fase 3 en 4. Ooijevaar, ROC Amsterdam en Foekens Sloopcombinatie willen gezamenlijk zo veel mogelijk upcyclen en als dat niet mogelijk is hoogwaardig recyclen.
Dagelijks werkt bij Ooijevaar ruim 100 bevlogen bouwers aan de continue verbetering van woon-, werk- en leefomgevingen voor bewoners, cliënten en medewerkers van woningcorporaties, woon | zorg organisaties en andere vastgoedregisseurs. Bij Ooijevaar wordt er steeds meer circulaire materialen toegepast. Daarbij kiezen ze bewust zoveel mogelijk voor hernieuwbare grondstoffen. Maar voordat er iets gerenoveerd kan worden zal het eerst gedeeltelijk gesloopt moeten worden, en vanuit Ooijevaar is het belangrijk om niet alleen naar het proces te kijken waar Ooijevaar zelf mee bezig is maar ook de partners die Ooijevaar betrekt bij deze projecten. Een van deze partners is Foekens Sloopcombinatie die op een laagdrempelig manier laat zien dat we ook tijdens het slopen duurzaam bezig kunnen zijn door materialen circulair weer in de markt terug te krijgen.
Gaby Foekens : “Het is belangrijk dat de materialen zo snel mogelijk weer de markt in terugkomen we hanteren hier geen verdienmodel op. Dit doen we omdat we merken dat de markt hier nog niet klaar voor is. Maar dit kan geen reden zijn om te investeren in een duurzamere toekomst en samenleving. Vanuit dit uitgangspunt zorgen we ervoor dat de materialen op een zo hoog mogelijke manier geupcycled of hoogwaardig gerecycled worden. Op deze manier bereiken we ook veel mensen die niet zo veel te besteden hebben, goede doelen en stichtingen. Het is een win/win situatie.”
Ondernemers met dezelfde duurzame uitgangspunten bereiken elkaar op deze manier en daar sluit de ROC Amsterdam te Hilversum naadloos bij aan. Zonder Richard Streuper van de ROC hadden we dit niet voor elkaar gekregen. Richard zorgde ervoor dat we vooraf de materialen konden bekijken en in een oogstrapportage konden zetten zodat we tijd voldoende hadden om daar partijen voor te vinden. Voor de ROC was het belangrijk dat er duurzaam en circulair gesloopt werd. En na het slopen weer duurzaam herbouwd zou worden. De kozijnen en deuren die Foekens sloopcombinatie uit het werkgebied heeft gehaald zijn door Ooijevaar opgeknapt en herplaatst in het gerenoveerde gedeelte.
De school is een mooi voorbeeld dat niet alleen gekeken wordt naar het circulair renoveren van het pand maar ook naar het circulair slopen van het pand en de materialen die daaruit komen ook hergebruikt worden in hetzelfde pand.