Het voormalige Gelderse provinciehuis, De Prinsenhof, een 9-laags betonnen kolos, wordt door Lagemaat BV volledig ontmanteld om als donorpand te dienen voor één van de nieuwbouwprojecten. De betonnen gevelplaten, de vloerplaten, de turqoise aluminium kozijnen, de brandtrappen: alles krijgt een nieuwe bestemming. En dan niet als gemalen grondstof, maar als onderdelen in het nieuwe gebouw.
Lagemaat heeft veel ervaring met hergebruiken van bestaande gebouwen. ‘Maar deze betonkolos is zelfs voor ons een uitdaging.’ erkent directeur Gerd-Jan Jongerman.
Lagemaat BV over het behalen van de Verklaring circulair sloopproject:
'In februari 2023 reikte Arjen Werkmeester van Normec Certification de Verklaring Circulair Sloopproject uit aan Arend van de Beek (Lagemaat) en Maik Knuiman (Provincie Gelderland).
De Verificatieregeling Circulair Sloopproject biedt sloopaannemers en opdrachtgevers handvatten voor een vergaande implementatie van circulariteit in de voorbereiding en uitvoering van een sloopproject en de afzet van vrijkomende sloopmaterialen. De certificatie-instelling voert een onafhankelijke projectverificatie uit. Als wordt voldaan aan de eisen, verstrekt de certificatie-instelling een Verificatieverklaring Circulair Sloopproject.
Dit is wederom een erkenning van onze voorlopersrol op het gebied van circulair slopen. Wij zijn dan ook erg trots op deze verklaring. De verklaring hebben wij ontvangen voor het project Prinsenhof te Arnhem in opdracht van de Provincie Gelderland. Er is vastgesteld dat tijdens dit project wij hebben voldaan aan de eisen van de regeling Verificatie Circulair sloopproject.
Over het project:
In 2022 is het oude kantoor zorgvuldig gedemonteerd voor zo hoogwaardig mogelijk hergebruik. Vrijwel alle vrijkomende materialen zijn bestemd en krijgen een nieuw leven in nieuwbouw. Gebruik van nieuwe grondstoffen wordt aanzienlijk verminderd, wat CO2 bespaart en afval vermindert.
1 op 1 betonhergebruik is in dit project de grote uitblinker. Alle betonelementen – kanaalplaten, gevelelementen en kernwanden – komen in dezelfde functie terug in een sporthal, fietsenstalling en circulair centrum, terwijl de betonnen kolos daar in 1984 nooit voor is ontworpen. De hele keten werkt horizontaal samen en regelt het hele proces, inclusief verzekerde nieuwe gebouwen met bouwvergunning en gegarandeerd hergebruik. Hierdoor ontstaat een efficiënt en financieel rendabel proces.
Met circulair delven Prinsenhof is volop ingezet op de transitie naar de circulaire economie. Transitie denken, gelijkwaardige samenwerking en samen pionieren zijn de rode draad. Kennisontwikkeling, kennisdeling en innovaties krijgen volop ruimte. Vanwege de schaalgrootte van betonhergebruik is het een belangrijk voorbeeldproject voor de circulaire bouweconomie op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Er lopen initiatieven voor opschaling.
Wij hopen met de verificatieverklaring samen met Veilig Slopen bij te dragen aan een verdere ontwikkeling van het circulair bouwen in Nederland!'