Voor de rubriek 'Aan het woord' vragen we voor iedere nieuwsbrief (verschijnt 4x per jaar) aan iemand die betrokken is bij SVMS of het CCvD Slopen om iets over zichzelf en over zijn of haar werkzaamheden te vertellen. Deze keer geven we het woord aan Otto Lugers, Teamleider en projectleider bij Woonservice en lid van het Centraal College van Deskundigen Slopen.
Mijn naam is Otto Lugers, Teamleider serviceteam en projectleider bij woningbouwcorporatie Woonservice in Westerbork. Ik heb een bouwkunde achtergrond en een technisch commerciële opleiding gevolgd. Inmiddels werk ik ruim 21 jaar bij Woonservice. Mijn interesse in duurzaamheid is breed, naast ecologisch en circulair bouwen hoort daar ook zeker circulair slopen bij. Wat er onder andere voor heeft gezorgd dat ik gevraagd ben om lid te worden van het CCvD Slopen. Duurzaamheid betekent voor mij niet alleen kijken naar grondstoffenstromen en bouwmaterialen, maar ook lokaal ondernemen, constructief samenwerken en een groene leefomgeving.
De sloopbranche is volop in ontwikkeling. Als opdrachtgever is het voor ons belangrijk om deze ontwikkelingen op de voet te volgen of zelfs daar waar mogelijk mede richting te geven. Woonservice heeft in haar duurzaamheidsbeleid aangegeven de sloopprojecten zoveel mogelijk uit te willen voeren door middel van circulaire sloop. Wij hechten veel waarde aan een veilig en goed verloop van de sloopwerken. Hergebruik, de herbestemming van de vrijgekomen materialen en het kunnen herleiden van herkomst van de geoogste materialen worden geanalyseerd. Het slopen met het BRL SVMS-007 keurmerk geeft ons als opdrachtgever extra vertrouwen in de aangesloten bedrijven en eisen die gesteld worden aan het op een verantwoorde wijze uitvoeren van veilig en milieukundig slopen.
Voor nu en in de toekomst is het voor ons als woningcorporatie van grote waarde dat we kunnen bouwen op een goede samenwerking met de sloopbedrijven. Het in beeld hebben van de materialen die beschikbaar zijn/komen en het op een juiste wijze oogsten van deze materialen wordt steeds belangrijker. Als wij onze duurzaamheidsopgaven willen behalen als woningbouwcorporatie dan moeten we zuinig zijn op grondstoffen van onze aarde maar ook de ‘grondstoffen’ in onze woningen.
Wij zijn gestart met het bouwen van acht circulaire woningen in Valthermond. Deze woningen worden o.a. gebouwd met hout dat geoogst is uit sloopobjecten. Wij gaan in dit project zoveel mogelijk uit van biobased bouwen, hergebruik van materialen, refurbished sanitair en materialen die gemaakt worden van reststromen (dakbedekking). Daarbij houden wij rekening met losmaakbaarheid/hergebruik na einde levensduur. We doen hier een pilot met Bruynzeel (deels biobased) keukens. Zo ontdekken en leren we met elkaar, op zoek naar mogelijkheden.
Meer informatie over dit innovatieve project vindt u hier