Henk van der Linden heeft aangegeven na 16 jaar onafhankelijk voorzitterschap van het Centraal College van Deskundigen Slopen, geen nieuwe termijn te ambiëren. Onder zijn voorzitterschap is de BRL SVMS-007 uitgegroeid tot een toonaangevende regeling voor veilig en milieukundig slopen met 160 certificaathouders.
Sinds 2005 is Henk van der Linden betrokken bij het CCvD Slopen. In de afgelopen 16 jaar heeft hij verschillende wijzigingen van de BRL SVMS-007 begeleid en heeft hij een belangrijke rol gespeeld in het promoten van het belang van de BRL. Onder zijn voorzitterschap is de bekendheid met deze regeling onder opdrachtgevers sterk toegenomen en het aantal certificaathouders gegroeid naar 160. De BRL SVMS-007 is mede daardoor de toonaangevende regeling geworden voor veilig en milieukundig slopen.
In de laatste jaren van zijn voorzitterschap is Henk van der Linden betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Verificatieregeling circulair sloopproject, de aanvulling op de BRL waarmee sloopaannemers en opdrachtgevers kunnen aantonen dat hun project duurzaam en circulair gesloopt wordt. SVMS bedankt Henk voor zijn persoonlijke inzet en zeer waardevolle bijdrage aan de stichting!
We vroegen Henk hoe hij terugkijkt op zijn jaren als voorzitter van het College:
"Toen ik op 22 november 2005 op uitnodiging werd benoemd tot voorzitter van dit College had ik met mijn 61 jaar mijn grootste toekomst al achter me. Tientallen jaren druk geweest in een mix van zelfstandig ondernemerschap, politiek en bestuur, nagenoeg altijd als pionier bij ingewikkelde maatschappelijke kwesties. Het zal aan die mix hebben gelegen, dat ik destijds voor deze rol ben gevraagd.
Ik moest er wel even over nadenken, want het voorzitterschap van een College van Deskundigen behoorde weliswaar nog niet tot mijn ervaringen, maar behoefte aan een makkelijk bijbaantje voor een man in de buurt van zijn pensioen had ik helemaal niet. De samenstelling van het College, opdrachtnemers (twee brancheverenigingen), opdrachtgevers, afnemers en vervoerders van sloopmaterialen, adviesbureaus en overige als stemgerechtigden en overheden en certificatie-instellingen als niet-stemgerechtigd, stelde me gerust. Dit zou geen luie-stoel-functie worden, want hoe krijg je in vredesnaam al die uiteenlopende belangen verenigd? Hoe zorg je ervoor dat zo’n gezelschap van belangenbehartigers niet vooral praat over het eigen belang en over elkaar in plaats van gezamenlijk een hoger doel na te streven?
Kortom: ik stapte er destijds in met als doel een feitelijk College van Belangenbehartigers tot een echt College van Deskundigen te maken, waarin ieder vanuit de eigen achtergrond meewerkt om samen maatschappelijk van betekenis te zijn. De eerste jaren ging dat maar moeizaam, slechts twee tot drie keer per jaar vergaderen is daarvoor ook wat weinig. Wat een grote positieve impuls gaf was het in 2009 samengaan van de twee brancheverenigingen. Sinds dat moment gingen de vertegenwoordigers van de opdrachtnemers mét elkaar praten in plaats van tegen en over elkaar.
De resultaten zijn er naar: een sector die trots mag zijn op haar niet-wettelijke algemeen geaccepteerde certificatieschema, dat door verreweg het grootste deel van de bedrijven in de sector wordt gehanteerd. Het certificaat is bovendien voor vele opdrachtgevers een eis geworden bij de gunning van een werk. Ook is inmiddels een grote stap gezet in het streven naar circulair slopen met de Verificatieregeling Circulair Sloopproject.
Aan alles komt een keer een einde, dus ook aan mijn voorzitterschap van dit College. Ik kijk er met voldoening op terug, vanwege de gebundelde grote professionaliteit en samenwerking binnen dit College en de daardoor bereikte resultaten."