Op 16 december 2021 ontving C.A. de Groot, uit handen van certificatie-instelling Normec, de Verificatieverklaring circulair sloopproject voor de circulaire renovatiesloop van het Rijkskantoor aan de Surinameweg in Haarlem. Een mooie en bijzondere prestatie die C.A. de Groot niet zomaar voorbij wilde laten gaan. Onder het motto ‘Succes vier je samen’ nodigde zij betrokken partijen uit om op 26 januari 2022 naar de projectlocatie te komen.
Op de projectlocatie heette Kees de Groot, directeur van C.A. de Groot, de aanwezigen van harte welkom: Stef Voermans (Rijkvastgoedbedrijf), Robert Brugman (BAM), Jan van Belzen (voorzitter CCvD Slopen), Edwin Zoontjes (VERAS) en Caroline van Zomeren (SVMS), Pieter Kesselaar en Rob Veldt (C.A. de Groot).
Rob Veldt, projectleider van C.A. de Groot, nam vervolgens het stokje over en gaf een presentatie over dit circulaire project. Hij vertelde dat duurzaamheid en circulariteit vanaf het begin het uitgangspunt vormden voor dit project, zowel voor de opdrachtgever als voor C.A. de Groot. Samen hebben zij gekeken naar de meest duurzame en circulaire oplossingen. De Verificatieregeling circulair sloopproject was daarbij een handige leidraad en zorgde ervoor dat dit project aantoonbaar circulair en duurzaam is uitgevoerd.
Voorafgaand aan de (renovatie)sloopwerkzaamheden is het hele pand in kaart gebracht. Alle aanwezige materialen in het pand zijn geïnventariseerd en beoordeeld op kwaliteit en herbruikbaarheid. Dat is de eerste stap in de Verificatieregeling. Vervolgens heeft, als tweede stap, het sloopproces zorgvuldig plaatsgevonden en zijn alle herbruikbare materialen gedemonteerd en behouden gebleven. De derde en laatste stap is de stoffenverantwoording. C.A. de Groot heeft in een rapportage de kwaliteit en afzetkanalen van de vrijgekomen materialen benoemd. De certificatie-instelling heeft tijdens alle drie de stappen geverifieerd of alle gemaakte afspraken zijn nagekomen. Door de uitvoerige stoffeninventarisatie had C.A. de Groot het zich volgens de certificatie-instelling niet makkelijk gemaakt, maar is met vlag en wimpel geslaagd. De Verificatieverklaring is afgegeven. De stoffenverantwoording is onderdeel van de Verificatieverklaring.
Na de presentatie van Rob Veldt was het tijd voor de kersverse nieuwe voorzitter van het CCvD Slopen, Jan van Belzen, om het team van C.A. de Groot te feliciteren met deze mooie prestatie.
Jan van Belzen vertelde dat vandaag zijn eerste ‘officiële’ optreden was als voorzitter van het CCvD en dat hij het prachtig vond om te horen hoe C.A. de Groot samen met de opdrachtgever dit project heeft aangepakt. Hij benoemde met nadruk ook de positieve maatschappelijke impact. De Verificatieregeling circulair sloopproject moet brede bekendheid krijgen onder opdrachtgevers, zoals gemeenten en andere overheden. Jan van Belzen was tot voor kort burgemeester van de gemeente Barendrecht en mede daarom verheugd dat Rijksvastgoedbedrijf betrokken is bij dit project en daarmee het goede voorbeeld geeft.
Stef Voermans van Rijksvastgoedbedrijf geeft aan dat hij positief
verrast is over de circulaire uitvoering van dit renovatiesloopproject: "Het is heel goed om te zien hoe de vraag voor het bestemmen en hergebruiken van vrijkomend sloopafval is opgepakt. Hier is geen sprake meer van sloop maar echt van oogsten waarbij het mooi is te zien dat hergebruik plaatsvindt zowel in het project als daarbuiten. De samenwerking tussen BAM en C.A. de Groot is hierbij van grote meerwaarde gebleken, dit is iets waar we ons niet bewust van zijn als opdrachtgever maar waar wel aandacht voor moet zijn. Doordat bijvoorbeeld meer tijd voor het demonteren kan worden genomen zijn meer kansen ingevuld voor hergebruik van materialen en grondstoffen."
Edwin Zoontjes vertelt namens VERAS dat dit voor de sloopbranche de toekomst van vandaag is, zeker in een tijd waarin grondstoffen schaars worden en de circulaire economie hoog op de agenda staat. Robert Brugman van hoofdaannemer BAM vult vervolgens aan: "Deze manier van circulair slopen en samenwerken werkt heel plezierig. Het geeft voldoening en je draagt aantoonbaar bij aan duurzaamheid en circulariteit."
Na een fotomoment liepen de aanwezigen een ronde door het gebouwcasco. In de parkeergarage staan tientallen deuren die straks hergebruikt worden in het nieuwe pand. Robert Brugman van BAM wees ook op de stapels plafondplaten met isolatiemateriaal. Deze komen ook in het nieuwe pand terug, verwerkt in akoestische panelen. Alle tapijttegels zijn onlangs opgehaald en hebben een tweede leven gekregen als vloerbedekking in garageboxen. De lokale scoutinggroep heeft veel materialen opgehaald voor hergebruik in hun clubgebouw. Zo is er voor de vele materialen die hergebruikt konden worden een nieuwe bestemming gevonden.